Serotonina, czyli hormon szczęścia, wydzielana jest w układzie pokarmowym oraz komórkach nerwowych w pniu mózgu. Ma działanie antydepresyjne i regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. To 5-hydroksylowa pochodna tryptaminy, czyli organiczny związek chemiczny. Najwyższy poziom serotoniny notuje się zaraz po przyjściu na świat u noworodków. Przy czym z wiekiem jej poziom w naszym organizmie spada, aby po jakimś czasie znowu wzrosnąć. Serotonina, oprócz organizmu ludzkiego, występuje również w takich roślinach jak pokrzywa lub banan.
Serotonina wpływa pozytywnie między innymi na:
– sprawne działanie układu pokarmowego
– zasypianie, samopoczucie i potrzeby seksualne
– funkcjonowanie macicy i oskrzeli
– przeciwdziałanie wrzodom żołądka i dwunastnicy
– krzepnięcie krwi
Niski poziom serotoniny powoduje:
– złe samopoczucie – bezsenność
– rozdrażnienie
– zaburzenie procesów w organizmie
– napady agresji
– zaburzenia odżywiania poprzez objadanie się