Dynia jest niezwykle cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Co ważne – nie traci właściwości po obróbce termicznej.
Miąższ dyni to bogactwo beta-karotenu (witaminy A), który ma działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Wystarczy zjeść szklankę puree z dyni (ugotowanego miąższu), aby dostarczyć organizmowi aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Dzięki zawartości witaminy E, witaminy C i witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję skóry, m.in. opóźnia procesy starzenia.
Dynia wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego wzroku, w tym może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Dynia to warzywo niskokaloryczne, 100 g surowej to zaledwie 26 kcal, a ugotowanej 20 kcal.
Do tego jest bardzo smaczna i można ją przyrządzić na wiele sposobów – zupa z dyni, zupa krem, zapiekanki, chipsy z dyni, marynowana i wiele, wiele innych.